Apu töltött káposztája
Imre Dezső
Igazán nem gondolom, hogy a töltött káposzta az én találmányom lenne, de természetesen, nekem is megvan a saját receptem rá. Sokaknak, van, én már ezer féle módon ettem, és készítettem is. Van azonban néhány olyan trükk, amik soha nem okoznak csalódást, így ha tökéleteset akarok, mindig ezekre figyelek. Több táj, több jellegzetességét loptam el, és ez lett belőle. Különösebb méricskélés nélkül, rengeteget csinálok.
Kezdjük a káposztákkal:
Egy nagy fej savanyított káposzta. Egy nagy fej édes káposzta. Két kiló savanyú, gyalult káposzta. Kezdjük ezekkel. Ellenőrzöm, mennyire savanyú, vagy sós a gyalult káposzta, és mosással beállítom a nekem megfelelő ízűre. Az édes káposztát lereszelem, apróra, és a szálasra gyalult savanyúval összekeverem. A savanyított fejest, leveleire bontom, a rossz leveleket, és a torzsát apróra vágom, és mehet a gyalultba. Ezt az egészet félreteszem.
A húsok, nekem így váltak be:
Nem darálva veszem, hanem én darálom!!! Ez fontos! Egy kg dagadó, egy kg comb, fél kiló tarja, fél kiló csülök csont nélkül, lebőrözve. Ezt lesz ledarálva. A tetejére és bele kerül pár csont nélküli csülök, esetleg comb nagy kockákra vágva, és oldalas darabok. Ne ijedj meg, rengeteg lesz! Amit megfőzök egyszerre, az kb 15 literes fazék, teli. Fagyasztóban szuperül eláll megfőzve is, de kikeverve csak az alap töltelék is, viszont finomabb ha ilyen mennyiségben keverem.
A töltelék a következő módon készül:
Ha jól számolom kb három kiló husink van, elkezdem darálni. Pucolok három nagy fej hagymát,és egy kg burgonyát. Egy közepes méretű fokhagyma jöhet bele. legalább egy evőkanál bors, két evőkanál só, aki szereti pirospaprika tetszés szerint. A krumplit, a hagymát, fokhagymát összevágom, és a hússal együtt adagolom a darálóba. A ledarált töltelékbe belekeverem a fűszereket. Néha teszek bele szerecsendiót, és őrölt köményt is, de csak ha kedvem van. Én a három kg töltelékhez, egy kg rizst teszek. Ez attól is függ, mennyire zsíros a hús! Zsírosabbhoz több, szárazabbhoz kevesebb! Három nagy tojás elég bele. Ez a töltelék krémes hatású lesz, nincs fűrészpor hatása, és az ízek nagyon elkeverednek benne.
A betöltést nem írom le, gondolom az kinek hogy, van aki kis gombócokat szeret, van aki hatalmasakat, én vegyesen szoktam. Alulra nagyok, felülre kisebbek. Én teszek egy vastag káposzta réteget alulra, arra teljesen beszorítva teli töltött káposzták, és így rétegekben. Vigyázz csalóka, a vastagnak tűnő gyalult réteg, amikor keresed hogy kiszedd, nem lesz sehol, szóval lehet tényleg vastag!! teszek közé olyan húsgombócokat is, amik nincsenek betekerve, mert gondolok azokra, akik nem szeretik a leveles káposztát. Nagyon nagyon sokáig főzöm,kis lángon! Ha már forr két-három órája, elzárom, és két három óra múlva ismét alágyújtok, had főjön még pár órát. Tálaláskor nem teszek rá tejfölt, döntse el i kér és ki nem hozzá, én személy szerint egyszer így eszem, egyszer úgy, mert a két változat teljesen más étel, tejföllel vagy anélkül, az ízvilág ég és föld.