Apu barackos-szilvalekváros pitéje

on .

Imre Dezső receptje.

Nálunk, apu sütije, apu pogi, apu fasírt, szinte már márkanév. Most apu pite recept röviden.

Én szeretek nagyobb mennyiséggel dolgozni, és lefagyasztom a felesleges tésztát, ami tökéletes lesz legközelebb. Ennek a tésztának sok verziója van, le fogom írni mindet, kis különbségekkel, hogy pont ahhoz legyen jó, mit éppen sütök, de a különbségek minimálisak. Ez most gyümölcs betétes, lekváros pite lesz.

1 Kg. finom liszt, negyed kiló vaj, negyed kiló margarin, 10 dkg zsír, két tasak sütőpor. Sok porcukor, én kb 20-25 dkg-ot teszek bele. Kell még két tojás, egy csapott mokkás kanál só, ebbe nem teszek vaníliás cukrot, hogy a gyümölcs íze jobban érvényesüljön. Sokáig, sokáig gyúrom, ragacsos trutyi lesz, ne ijedj meg, el fog múlni neki.

Amikor már legalább negyed órát kínoztam, akkor elkezdek a vajling oldalára lisztet szórogatni, nem sokat, csak hogy lemorzsolja ami rá ragadt. Ugyan ezt teszem a mancsommal is. Ha már a kezemen és a tálon sincs ragacs, akkor letakarom konyharuhával a tésztát, és hagyom egy órán át gondolkodni. ;)

Nyújtáshoz a deszkára sok liszt kell, és a sodrófát is belisztezem, meg a tésztagombóc tetejét is. Kb egy cm-esre nyújtom, beleteszem a tepsibe, és félig megsütöm, hogy éppen elkezd pirosodni. Én 180-200 fokon szoktam. Szépen fel fog jönni, puha lesz és omlós. Kiveszem, beszórom kicsit darált keksszel, vagy búzadarával, de keverve is jó, hogy a gyümölcs kicsorgó levét, lekösse.

Rákenem a tölteléket, jó vastagan szeretem. :D Arra a következő tésztát, és vissza a sütőbe, esetleg megkenem tojással, és villával alaposan megszurkálom, hogy a gőz kijöjjön. Pirosra sütöm, kb 180 fokon. Ne süsd túl, mert rágós lesz a tészta!!! Halvány piros az igazi!!!

A töltelék lehet ezerféle, ez most így néz ki:

Kb 7 dl szilvalekvár, 1 literes üveg őszibarack befőtt, leve nélkül, és kb 2 dl bodzás barack lekvár. Persze a lekvárokat is én főztem!. :) A töltelékbe valókat összekeverem, a fél barackokat egyben hagytam. Prézli és búzadara fele-fele keverékből annyit teszek bele, amennyitől még lágy marad, de nem folyik. Vigyázz, mert ezek megdagadnak, és akkor nem lesz finom, ha túl sok van benne! Cukrot a töltelékbe nem teszek!!!! Az édes tészta, savanykás tölteléket kíván!