
Apu, áfonyás-almás pitéje, vajas-túrós omlós tésztával.
Imre Dezső
Másfél kiló liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg margarin, 25 dkg zsír, fél kiló sovány túró, két dl csapvíz, két tojás, 30 dkg porcukor, egy csapott mokkás kanál só, három sütőpor. Ez három nagy tepsi tésztája.
Legalább fél órán át gyúrom, kínozom, szeretgetem, majd egy órát pihen. Kinyújtom hat darabban, négyet lefagyasztok egyet a tepsibe rakok, félig megsütöm. Ha túl lágy a töltelék, akkor kicsit jobban. Rá a töltelék, arra a másik tészta, és mehet a sütőbe. Az alsó tésztára miután kicsit megsült, és kivettem, teszek kevés darált kekszet, hogy a töltelék kisülő levét felszívja. a pite tetejét villával megszurkálom, hogy a gőznek is legyen útja. Ez most meg van kenve tojás fehérjével, azért ilyen piros. Ne ijedj meg, a tészta szétesős, ragacsos, bőven kell liszt a nyújtó deszkára, és a sodrófa alá a tetejére is, mert mind ráragad. Cserébe pihepuha, omlós, és kb egy hétig puha is marad, ha nem sütöd túl. Eredeti Dezső recept.
A töltelék fagyasztott egész áfonya, fagyasztott alma, és szilvalekvár. Összekeverem lekvár prézlivel és grízzel, csak annyit tegyél bele, amitől nem lesz kemény. Puha legyen, de ne folyós, kis állás után tökéletes lesz az állaga.