Jobb agyféltekés rajzolás gyermekeknek és felnőtteknek országszerte!

Apu töpis pogija.

on .

Imre Dezsőtől.

Természetesen nem tudtam mi kell bele, így tettem amit gondoltam. 1 kg liszt. 25 dkg tepertőkrém. Kb 35 dkg apróra darabolt töpörtyű ami amúgy is apró volt. Fél dl étolaj, 10 dkg margarin. Só, bors. egy teás kanál kristálycukor, Kb három dl tej. két tasak száraz élesztő. Egy kis doboz natúr joghurt. Két nagy tojás. Asssszem ennyi. Finom lett! A tészta kicsit ragadós, de ha ügyesen lisztezel könnyű bánni vele, szaggatni is. A tetejét bekentem felvert enyhén sós, borsos tojással, és kb 200 fokon, pirosra sütöttem. Ha világosra sütöd puhább, ha sötétebbre akkor omlósabb. Ki hogy szereti! Ha lassan fogy el, akkor omlósabbra süsd, sokáig jó marad. Ha puhábbra sütöd, világosabbra, akkor két-három naposan, kicsit melegre mikrózva varázslatos.

Apu beiglije, sokáig puha, nem szárad ki.

on .

Imre Dezső.

Apu, úgy süt, ahogy főz, körül néz mi van otthon, és kikalkulálja, mit lehet belőle finomat kihozni. :)

Nos, ezeket a maradékokat találtam, és kitűnő beiglinek képzeltem el, sikerült is. .... 1kg liszt, 4 dl görög natúr joghurt, kb 20 dkg zsír, 25 dkg teavaj, két egész tojás, kb 1,5 dl tej, kb 20 dkg porcukor, fél mokkás kanál só, 2 sütőpor. Kicsit ragacsos volt a tészta, párszor kellett lisztet szórni a vajling aljára hogy tudjam gyúrni, de egy óra pihentetés után tökéletes lett. Én nagyon sok ideig gyúrom a tésztákat, ezt is minimum húsz percig forgatom, nyomkodom, marcangolom. 🙂 A ragacsosságra az egy óra pihentetés a gyógymód! Részben beszívja a liszt, részben kihűlnek a benne lévők, és keményednek valamennyit, hiszen a vaj is zsír is, kéz-melegen lágyabbak.

A töltelék mák, és dió. A mákot és a diót is, szeretem prézlivel keverni, és sok tejben, porcukorral elkeverve puha és könnyű lesz a töltelék.

A maradék tésztából, elsőosztályú lekváros-diós kiflicskék lettek.

Vendégváró sós rágcsa, kb 30 perc alatt.

on .

Kökény Zsuzsa: Van pl a kedvenc sósunk anyukámtól. Kb 30 dk liszt, 15 dkg zsír, csipet só kevés sütőpor, de inkább kávéskanál szódabikarbóna, egy tojás sárgája.

Jól összekever, kinyújtjuk vékonyra. Nekem van gurulós derelyeszaggatóm, de jó a kés is! vékony csíkokat vágunk, megkenjük a tojás megmaradt, kicsit felvert fehérjével és amit találunk otthon szezámmag, paprika, kömény, sajt, kurkuma, akármi azzal meghintve Kb 15 percig sütjük és kész!

Apu barackos-szilvalekváros pitéje

on .

Imre Dezső receptje.

Nálunk, apu sütije, apu pogi, apu fasírt, szinte már márkanév. Most apu pite recept röviden.

Én szeretek nagyobb mennyiséggel dolgozni, és lefagyasztom a felesleges tésztát, ami tökéletes lesz legközelebb. Ennek a tésztának sok verziója van, le fogom írni mindet, kis különbségekkel, hogy pont ahhoz legyen jó, mit éppen sütök, de a különbségek minimálisak. Ez most gyümölcs betétes, lekváros pite lesz.

1 Kg. finom liszt, negyed kiló vaj, negyed kiló margarin, 10 dkg zsír, két tasak sütőpor. Sok porcukor, én kb 20-25 dkg-ot teszek bele. Kell még két tojás, egy csapott mokkás kanál só, ebbe nem teszek vaníliás cukrot, hogy a gyümölcs íze jobban érvényesüljön. Sokáig, sokáig gyúrom, ragacsos trutyi lesz, ne ijedj meg, el fog múlni neki.

Amikor már legalább negyed órát kínoztam, akkor elkezdek a vajling oldalára lisztet szórogatni, nem sokat, csak hogy lemorzsolja ami rá ragadt. Ugyan ezt teszem a mancsommal is. Ha már a kezemen és a tálon sincs ragacs, akkor letakarom konyharuhával a tésztát, és hagyom egy órán át gondolkodni. ;)

Nyújtáshoz a deszkára sok liszt kell, és a sodrófát is belisztezem, meg a tésztagombóc tetejét is. Kb egy cm-esre nyújtom, beleteszem a tepsibe, és félig megsütöm, hogy éppen elkezd pirosodni. Én 180-200 fokon szoktam. Szépen fel fog jönni, puha lesz és omlós. Kiveszem, beszórom kicsit darált keksszel, vagy búzadarával, de keverve is jó, hogy a gyümölcs kicsorgó levét, lekösse.

Rákenem a tölteléket, jó vastagan szeretem. :D Arra a következő tésztát, és vissza a sütőbe, esetleg megkenem tojással, és villával alaposan megszurkálom, hogy a gőz kijöjjön. Pirosra sütöm, kb 180 fokon. Ne süsd túl, mert rágós lesz a tészta!!! Halvány piros az igazi!!!

A töltelék lehet ezerféle, ez most így néz ki:

Kb 7 dl szilvalekvár, 1 literes üveg őszibarack befőtt, leve nélkül, és kb 2 dl bodzás barack lekvár. Persze a lekvárokat is én főztem!. :) A töltelékbe valókat összekeverem, a fél barackokat egyben hagytam. Prézli és búzadara fele-fele keverékből annyit teszek bele, amennyitől még lágy marad, de nem folyik. Vigyázz, mert ezek megdagadnak, és akkor nem lesz finom, ha túl sok van benne! Cukrot a töltelékbe nem teszek!!!! Az édes tészta, savanykás tölteléket kíván!

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates