Éden torta. Epres-Meggyes finomság

on .

Imre Dezsőtől.

A tészta, majdnem piskóta, de egy parányit tömörebb, így egyrészt jobban tartja a krémet, másrészt még három naposan is puha.

Két lap készült, egyenként a receptjük:

6 db xl-es tojás.

6 kanál nagyon púpos, nagy evőkanál liszt. Ez, ha mérném, kb harminc-negyven százalékkal több liszt, mint a normál piskótában. Öt llapos-csapott evőkanál porcukor. Ez kb harminc-negyven százalékkal kevesebb, mint a normál piskótában. Egy késhegynyi szódabikarbóna, egy késhegynyi konyhasó.

Az elkészítése a piskótáéval megegyező, kicsit könnyebb, mert nem esik össze.

Tojások ketté szedve, a fehérjéhez mehet a szódabikarbóna és a só, majd félig felvered, ekkor beleszitálod a fele porcukrot, és kemény habbá vered. Géppel gyorsabb, közepes sebességen tökéletes lesz.

Sárgájába tedd bele a másik fele porcukrot, és kevered amíg a színe kivilágosodik, ekkor már habos. Kemény hab soha nem lesz. Ezt a fehér habhoz kevered, lehet géppel, egyes fokozaton, de előbb érdemes kanállal elkevergetni. Ezután szitáld rá a lisztet, kanalanként keverd el kanállal, amikor mind benne van, érdemes géppel, egyes fokozaton simára dolgozni.

Ha megvan, ne várj, mielőbb önts a formába, alá érdemes sütőpapírt tenni, vagy kend ki vajjal, az oldalát nem kell. 160 fokon süsd kb húsz percig, alsó felső lángon, légkeverés nélkül, azután, ha már világos barna a teteje, kezd el ellenőrizgetni. Vékony késsel, vagy vastag tűvel megszúrod, ha kihúzva nem ragacsos, akkor kész. 5 percenként érdemes megnézni. NE SÜSD TÚL!!!!! A sütési idő függ a sütődtől, és a forma méretétől, anyagától. Vékonyabb tészta ha nagyobb a formád, előbb lesz kész, kisebb formában vastagabb lesz, lehet negyven perc is a sütés.

Miután kihűlt, szedd ki a két tésztát, és hagyd kicsit pihenni. Az egyiket vízszintesen ketté vágod, a másiknak szedj ki a közepéből kb fele vastagságban, hagyj neki két-három centi széles peremet. Olyan lesz mint egy piskótából készült medence.

A tölteléket egy nappal előbb elkészíted, hogy a hűtőben állva elérje a végleges állagát.

Hozzávalók:

Egy hét decis üveg, házi megy befőtt.

20 dkg házi eper lekvár.

harminc dkg, jó minőségű, tea vaj.

egy nagy, vagy két kis csomag jó minőségű, tejszínes pudingpor.

húsz dkg porcukor.

Elkészítés:

A meggy befőtt levét felfőzöd a lekvárral, a vajjal, és a porcukorral, amikor forr, belekevered a pudingport. A puding leírásának megfelelő ideig forralod, és hagyod kihűlni. Amikor másnap előszeded, belekevered a meggyet, és elvileg kész. Ha minden klappol, egy jól formázható masszád lesz, ami elbírja a piskóta súlyát. Ha nem, akkor zselatinnal kicsit sűrítheted, azután pihentesd megint, amíg sűrűbb lesz. Sajnos, ez ilyen kísérletezgetős dolog, de a tökéletességhez türelem kell.

Összeállítás:

A fél tésztalapot tedd a tálcára, és kb egy centis krém réteget teríts rá. Tedd rá a másik fél lapot, majd jó vastagan, a közepén púpozva kend rá a maradék krémet. A szélén legyen olyan vastag, amilyen az alsó réteg volt. Ezután a kifaragott közepű tésztát tedd rá, faragással lefelé, hogy a krém púp terüljön el benne. A tetejére, én marcipánt tettem, sima, boltban kapható tömör marcipánt, kinyújtottam sodrófával, lisztes deszkán, kb fél mm-re.

Jó étvágyat!!!