Laci torta (Zserbó torta Apu módra)

on .

Laci torta. Imre Dezsőtől. Kicsit pepecs, de megéri, mert ISTENI FINOM!!!!

Hozzávalók.

Tészta:

8 tojás

6 evőkanál porcukor

6 evőkanál finomliszt

4 evőkanál darált dió

1 késhegynyi szódabikarbóna

Diókrém:

1/2 liter tej

10 dkg vaj

Sűrítéshez elegendő finomliszt, legyen kéznél bőven.

4 evőkanál kristálycukor

4-5 evőkanál darált dió

Pár csepp rum aroma

Zserbó alaphoz:

Negyed kiló darált dió

Kb. térfogatra ugyanannyi prézli

1 evőkanál kristálycukor

1/2 kg baracklekvár

Zserbó krémhez:

A zserbó alap kb. húsz százaléka

20 dkg baracklekvár

Csoki öntet:

1 tábla tejcsoki, 10 dkg.

1 dl tej

1 evőkanál liszt

1 teás kanál holland kakaópor

1 evőkanál kristálycukor

Tészta elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. Sárgájához egy késhegynyi sót teszünk, és habverővel, vagy géppel, addig verjük, amíg világos lesz. Kemény hab soha nem lesz belőle!

Fehérjét félig felverjük habnak, amikor kezd keményedni, rászitáljuk a porcukrot, a szódabikarbónát, majd keményre verjük. Ha géppel készíted a habot közepes, vagy kisebb sebességen csináld. Beleöntjük a kikevert sárgáját, és belekeverjük finoman a kanállal. Ha megvan, beleszitáljuk a lisztet és elkeverjük. Én géppel szoktam, egyes fokozaton. Amint minden egyben van, már tedd is be a forró sütőbe. A képen látható torta, rózsa alakú kuglóf, szilikon formában készült, attól kapta ezt a szép fodros kinézetet. Mivel kuglóf formában van, belülről is kap meleget, de így is, 40-60 perc mire megsül, mert elég magas tészta. Negyven perc után lehet kezdeni a tű teszteket. Vigyázz, ne süsd túl! Ha készen van, hagyni kell kihűlni!

Zserbó alap készítése:

Ez a legegyszerűbb. Mindent összekeverünk, és ha egyben van, felforrósítjuk, akár mikróban, vagy serpenyőben. Amikor kezd karamell illata lenni, akkor készen van. Hagyjuk lehűlni. Gyúrható massza lesz. Ezt lisztes deszkán nyújtjuk formára, majd késsel közbevágjuk. Kb. egy centi vastagan szépen lehet formázni, és finoman mozgatva, át tenni a torta végleges tálcájára. A levágott szélekből lesz, a zserbó massza.

Zserbó massza készítése:

A lehulló zserbó alaphoz keverjük hozzá a lekvárt. Ezzel kész is van.

Diókrém készítése:

A vajat hagyjuk meglágyulni, és amikor szobahőmérsékletű, egy evőkanál kristálycukorral összekeverve, felverjük habosra. Kb. tíz percig kell dolgozni rajta. Ha ez megvan. a tejet és a kristálycukrot felforraljuk, és elkezdünk lisztet adagolni hozzá. Ennek azért nincs fix mennyisége a receptben, mert a kanál méretétől, a liszt sikértartalmáig, ezer dolog befolyásolhatja az eredményt. Kanalanként adagoljuk, és keverjük simára, amíg közepesen sűrű, de nem kemény lesz. Méz sűrűség az igazi, mert mire kihűl, még sűrűsödni fog. Ha megvan, öntsük bele a habosított vajkrémet, Itt mehet bele az aroma is, valamint a darált dió, azután géppel, kb. öt percig keverjük egyes fokozaton, vagy kanállal, amíg háromszor le nem izzadunk. Közben pihenni szabad, a várakozás nem árt meg a krémnek.

Csoki öntet elkészítése:

Egy dl tejet a cukorral felforraljuk. beleolvasztjuk a tábla csokit. Belekeverjük a lisztet és a kakaóport, majd addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ha kész, hagyni kell langyosra hűlni.

Összeállítás:

A kihűlt tésztát finoman kifejtjük a forma fodraiból, és kiborítjuk a formáéból. A tetejét. ami majd az alja lesz, egy-másfél cm vastagan vízszintesen levágjuk. A zserbó alapot megkenjük nagyon vékonyan lekvárral, hogy ragadjon, és rátesszük, vágott felével lefelé a vékony tésztalapot. Erre rákenünk egy kb. egy cm vastag diókrémet, és arra rátesszük a tészta tetejét, a fodros mintás részt. A közepén a lyukat teletömjük a zserbókrémmel. Várunk tíz percet, hogy rántsa magához a tészta a krémet, majd a vastag tésztarészt megint kb. két centivel az aljától elvágjuk, a közepén lévő töltelékdugóval együtt. Vékonyan megkenjük zserbókrémmel. Erre, rákenjük a közben besűrűsödött diókrémet, jó vastagon, akár két centisre is lehet, ha kell a hűtőben hűtsük le rákenés előtt, hogy ne legyen túl lágy. Majdnem kész, mehet is rá a felső tészta. A lyukakba forma szirmainak mélyedéseibe beleöntjük a csokit, hogy folyjék meg, lefelé, a réseket kitöltögetve. Mehet a hűtőbe, pár óra múlva szeletelhető. J Jó étvágyat.