Jobb agyféltekés rajzolás gyermekeknek és felnőtteknek országszerte!

Havasi Pite

on .

Imre Dezső kreációja.

Egy a Csiki Havasokban tett kirándulás ihlette, vagyis inkább az onnan hozott Áfonya, amit akkor reggel szedtek havasokban.

Ezt a süteményt akkor süsd, ha sokáig el kell állnia, mert igazából a hűtőben tartva, kb három nap után adja az igazi állagát, akkor lesz a legfinomabb. Hűtés nélkül is eláll, de akkor a tölteléket betöltés előtt megfőzöm egy picit.

A tészta négy nagy tepsihez elegendő, szokás szerint három adagot lefagyasztok:

Fél kg rétes liszt, fél kg finom liszt, fél kg tehén túró, 20 dkg teavaj, 40 dkg sertés zsír, 0,5 dl mák olaj kettő csomag sütőpor, kettő tojás, 25 dkg porcukor, fél mokkás kanál só.

A tésztát sokáig, legalább fél órán át gyúrom, nagyon omlós, törékeny, massza szerű lesz. Pihentetem egy órát. Pihentetés után, nem annyira ragacsos. Sok lisztet kell szórni a tálba is amíg gyúrjuk, és a deszkát is majd, vastagon kell beszórni. Óvatosan emeld át a tepsibe, mert törik szakad!!!

Töltelékhez:

Fél kg alma 25 dkg csiki havasokból származó friss áfonya 15 dkg zsemlemorzsa. Ezeket alaposan összekeverve, közben kicsit szétnyomkodom fakanállal, hogy az áfonya leve keveredjen az almával, de maradjanak egybe szemek is.

 

 

 

Diós meggyes pite, tökmagolajas omlós tésztában. Apu sütötte.

on .

Imre Dezsőtől

A tészta a lényeg, de azért leírom a tölteléket is a végén. smile Állagra, a nyers tészta törős, szakadós, szétesős, nagyon lágy, megsütve hihetetlenül puha és omlós, sokáig, hetekig is.

1 kg liszt, 25 dkg teavaj, két dl tökmagolaj, két tasak sütőpor. két tojás. 25 dkg sertészsír, kb húsz dkg kristálycukor, egy mokkás kanál só. Nagyon sokáig kell gyúrni, és alaposan, én kb negyven percig gyötörtem, majd egy órát pihentettem.

Addig van idő elkészíteni a tölteléket. Ki milyen vastagra szereti, én kb fél kiló diót daráltam, illetve  vettem ki a fagyasztóból ledarálva, de ez kb mindegy. sealed ránézésre, ugyanannyi prézlit kevertem bele, szóval nem súlyra, hanem látványra, ugyanakkora kupacot, és alaposan elkevertem. Bele kb húsz dkg kristálycukor, és kb két dl tej. masszává gyúrtam, és kész.

A tepsi aljába, egy kb fél cm vastag tésztát tettem, azt megsütöttem, 200 fokon, alsó-felső hővel, alulról kb második polcon. Amikor enyhén piros, akkor rá a töltelék, nem nyomkodjuk bele, finoman belemorzsoltam, és elsimítottam, hogy laza maradjon, majd ráöntöttem a cukorszirupba megfőzött, krumplitörővel szétlapított meggyet. A leve beszivárgott a dióba. :)  Rá a felső tészta, a tetejét villával megszurkáltam, és ecsettel absztrakt mintákat kenegettem rá, tojásból. és egészen lent, második polcon az ötből, alsó-felső hővel, kétszáz fokon, amíg piros nem lett, sütöttem.

 

Sajtos és köményes pogi, apu receptje

on .

Imre Dezső

Apu új pogija, persze most új, amikor olvasod, már lehet hogy régi.

1 kg finom liszt, fél kiló rétes liszt, fél kiló margarin, két nagy tojás bele, egy a megkenéshez, két dl tej, két dl étolaj, egy 5 dkg-os friss élesztő, két púpos teás kanál só, kömény mag, húsz dkg Trapista sajt bele, és megfelelő mennyiségű a tetejére.

Futtasd fel az  élesztőt a tejben! HA kész, csak akkor kezd bele. Egybe bele mindent, és morzsoljad, ha már lehet gyúrjad, egy fél órán át minimum! Eleinte olyan lesz, mint ha kevés lenne a zsiradék, a végére ragacsos. Lisztezgesd a kezed gyúrás közben, meg a tál oldalát, alját, finoman.

Amikor jónak tűnik, akkor egy órát hagyd állni. Szaggasd ki, és utána még egyszer hagyd állni, nem mondom hogy egy órát, mert hőmérséklet függő, amikor szépen megnőnek, akkor befelé a sütőbe velük. Sütés előtt, megkenem sós, felvert tojással, és szórom rá a sajtot, vagy az egész köménymagot. Tíz, tizenöt perc 200 fokon, alsó-felső lángon. Kinek milyen sütője van, találja ki ahhoz az időt! Amikor szép piros a sajt a tetején, és nem fehér ott sem, ahol nincs sajt, akkor jó.

Apu, köményes-borsos pihepuha pogácsája

on .

Imre Dezső sütőjéből.

Szokás szerint sokat gyúrok, és nagyobb részét, kiszaggatva, keletlenül lefagyasztom.

A tészta egy kg liszt, két dl tej, abban fut fel a két tasak szárított élesztő, vagy ha azt jobban szereted a friss is jó. Egy mokkás kanál cukor, két mokkás kanál só, ízlés szerint sok bors, őrölt kömény. 25 dkg vaj, 25 dkg margarin, két tojás, egy evőkanál napraforgó olaj. Mindent egyszerre bele, alaposan legalább félórán át gyúrom, kiszaggatom, megsütöm. :) Ki hogy szereti, és 200 fokon amíg pirulni kezd a tojással lekent teteje. A kenő tojásba teszek még sót, borsot, és a tetejére szórok köményt, jó sokat. Persze a nagyja lepotyog, de imádom kieszegetni alóla a sült köményt. A lefagyasztott egy tepsis adagokat, amikor előszedem, két órán át olvasztom, húsz percig kelesztem még a sütőben 25 fokon, és tökéletes lesz.

Apu, áfonyás-almás pitéje, vajas-túrós omlós tésztával.

on .

Imre Dezső

Másfél kiló liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg margarin, 25 dkg zsír, fél kiló sovány túró, két dl csapvíz, két tojás, 30 dkg porcukor, egy csapott mokkás kanál só, három sütőpor. Ez három nagy tepsi tésztája.

Legalább fél órán át gyúrom, kínozom, szeretgetem, majd egy órát pihen. Kinyújtom hat darabban, négyet lefagyasztok egyet a tepsibe rakok, félig megsütöm. Ha túl lágy a töltelék, akkor kicsit jobban. Rá a töltelék, arra a másik tészta, és mehet a sütőbe. Az alsó tésztára miután kicsit megsült, és kivettem, teszek kevés darált kekszet, hogy a töltelék kisülő levét felszívja. a pite tetejét villával megszurkálom, hogy a gőznek is legyen útja. Ez most meg van kenve tojás fehérjével, azért ilyen piros. Ne ijedj meg, a tészta szétesős, ragacsos, bőven kell liszt a nyújtó deszkára, és a sodrófa alá a tetejére is, mert mind ráragad. Cserébe pihepuha, omlós, és kb egy hétig puha is marad, ha nem sütöd túl. Eredeti Dezső recept.

A töltelék fagyasztott egész áfonya, fagyasztott alma, és szilvalekvár. Összekeverem lekvár prézlivel és grízzel, csak annyit tegyél bele, amitől nem lesz kemény. Puha legyen, de ne folyós, kis állás után tökéletes lesz az állaga.

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates