Jobb agyféltekés rajzolás gyermekeknek és felnőtteknek országszerte!

Laci torta (Zserbó torta Apu módra)

on .

Laci torta. Imre Dezsőtől. Kicsit pepecs, de megéri, mert ISTENI FINOM!!!!

Hozzávalók.

Tészta:

8 tojás

6 evőkanál porcukor

6 evőkanál finomliszt

4 evőkanál darált dió

1 késhegynyi szódabikarbóna

Diókrém:

1/2 liter tej

10 dkg vaj

Sűrítéshez elegendő finomliszt, legyen kéznél bőven.

4 evőkanál kristálycukor

4-5 evőkanál darált dió

Pár csepp rum aroma

Zserbó alaphoz:

Negyed kiló darált dió

Kb. térfogatra ugyanannyi prézli

1 evőkanál kristálycukor

1/2 kg baracklekvár

Zserbó krémhez:

A zserbó alap kb. húsz százaléka

20 dkg baracklekvár

Csoki öntet:

1 tábla tejcsoki, 10 dkg.

1 dl tej

1 evőkanál liszt

1 teás kanál holland kakaópor

1 evőkanál kristálycukor

Tészta elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. Sárgájához egy késhegynyi sót teszünk, és habverővel, vagy géppel, addig verjük, amíg világos lesz. Kemény hab soha nem lesz belőle!

Fehérjét félig felverjük habnak, amikor kezd keményedni, rászitáljuk a porcukrot, a szódabikarbónát, majd keményre verjük. Ha géppel készíted a habot közepes, vagy kisebb sebességen csináld. Beleöntjük a kikevert sárgáját, és belekeverjük finoman a kanállal. Ha megvan, beleszitáljuk a lisztet és elkeverjük. Én géppel szoktam, egyes fokozaton. Amint minden egyben van, már tedd is be a forró sütőbe. A képen látható torta, rózsa alakú kuglóf, szilikon formában készült, attól kapta ezt a szép fodros kinézetet. Mivel kuglóf formában van, belülről is kap meleget, de így is, 40-60 perc mire megsül, mert elég magas tészta. Negyven perc után lehet kezdeni a tű teszteket. Vigyázz, ne süsd túl! Ha készen van, hagyni kell kihűlni!

Zserbó alap készítése:

Ez a legegyszerűbb. Mindent összekeverünk, és ha egyben van, felforrósítjuk, akár mikróban, vagy serpenyőben. Amikor kezd karamell illata lenni, akkor készen van. Hagyjuk lehűlni. Gyúrható massza lesz. Ezt lisztes deszkán nyújtjuk formára, majd késsel közbevágjuk. Kb. egy centi vastagan szépen lehet formázni, és finoman mozgatva, át tenni a torta végleges tálcájára. A levágott szélekből lesz, a zserbó massza.

Zserbó massza készítése:

A lehulló zserbó alaphoz keverjük hozzá a lekvárt. Ezzel kész is van.

Diókrém készítése:

A vajat hagyjuk meglágyulni, és amikor szobahőmérsékletű, egy evőkanál kristálycukorral összekeverve, felverjük habosra. Kb. tíz percig kell dolgozni rajta. Ha ez megvan. a tejet és a kristálycukrot felforraljuk, és elkezdünk lisztet adagolni hozzá. Ennek azért nincs fix mennyisége a receptben, mert a kanál méretétől, a liszt sikértartalmáig, ezer dolog befolyásolhatja az eredményt. Kanalanként adagoljuk, és keverjük simára, amíg közepesen sűrű, de nem kemény lesz. Méz sűrűség az igazi, mert mire kihűl, még sűrűsödni fog. Ha megvan, öntsük bele a habosított vajkrémet, Itt mehet bele az aroma is, valamint a darált dió, azután géppel, kb. öt percig keverjük egyes fokozaton, vagy kanállal, amíg háromszor le nem izzadunk. Közben pihenni szabad, a várakozás nem árt meg a krémnek.

Csoki öntet elkészítése:

Egy dl tejet a cukorral felforraljuk. beleolvasztjuk a tábla csokit. Belekeverjük a lisztet és a kakaóport, majd addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ha kész, hagyni kell langyosra hűlni.

Összeállítás:

A kihűlt tésztát finoman kifejtjük a forma fodraiból, és kiborítjuk a formáéból. A tetejét. ami majd az alja lesz, egy-másfél cm vastagan vízszintesen levágjuk. A zserbó alapot megkenjük nagyon vékonyan lekvárral, hogy ragadjon, és rátesszük, vágott felével lefelé a vékony tésztalapot. Erre rákenünk egy kb. egy cm vastag diókrémet, és arra rátesszük a tészta tetejét, a fodros mintás részt. A közepén a lyukat teletömjük a zserbókrémmel. Várunk tíz percet, hogy rántsa magához a tészta a krémet, majd a vastag tésztarészt megint kb. két centivel az aljától elvágjuk, a közepén lévő töltelékdugóval együtt. Vékonyan megkenjük zserbókrémmel. Erre, rákenjük a közben besűrűsödött diókrémet, jó vastagon, akár két centisre is lehet, ha kell a hűtőben hűtsük le rákenés előtt, hogy ne legyen túl lágy. Majdnem kész, mehet is rá a felső tészta. A lyukakba forma szirmainak mélyedéseibe beleöntjük a csokit, hogy folyjék meg, lefelé, a réseket kitöltögetve. Mehet a hűtőbe, pár óra múlva szeletelhető. J Jó étvágyat.

Éden torta. Epres-Meggyes finomság

on .

Imre Dezsőtől.

A tészta, majdnem piskóta, de egy parányit tömörebb, így egyrészt jobban tartja a krémet, másrészt még három naposan is puha.

Két lap készült, egyenként a receptjük:

6 db xl-es tojás.

6 kanál nagyon púpos, nagy evőkanál liszt. Ez, ha mérném, kb harminc-negyven százalékkal több liszt, mint a normál piskótában. Öt llapos-csapott evőkanál porcukor. Ez kb harminc-negyven százalékkal kevesebb, mint a normál piskótában. Egy késhegynyi szódabikarbóna, egy késhegynyi konyhasó.

Az elkészítése a piskótáéval megegyező, kicsit könnyebb, mert nem esik össze.

Tojások ketté szedve, a fehérjéhez mehet a szódabikarbóna és a só, majd félig felvered, ekkor beleszitálod a fele porcukrot, és kemény habbá vered. Géppel gyorsabb, közepes sebességen tökéletes lesz.

Sárgájába tedd bele a másik fele porcukrot, és kevered amíg a színe kivilágosodik, ekkor már habos. Kemény hab soha nem lesz. Ezt a fehér habhoz kevered, lehet géppel, egyes fokozaton, de előbb érdemes kanállal elkevergetni. Ezután szitáld rá a lisztet, kanalanként keverd el kanállal, amikor mind benne van, érdemes géppel, egyes fokozaton simára dolgozni.

Ha megvan, ne várj, mielőbb önts a formába, alá érdemes sütőpapírt tenni, vagy kend ki vajjal, az oldalát nem kell. 160 fokon süsd kb húsz percig, alsó felső lángon, légkeverés nélkül, azután, ha már világos barna a teteje, kezd el ellenőrizgetni. Vékony késsel, vagy vastag tűvel megszúrod, ha kihúzva nem ragacsos, akkor kész. 5 percenként érdemes megnézni. NE SÜSD TÚL!!!!! A sütési idő függ a sütődtől, és a forma méretétől, anyagától. Vékonyabb tészta ha nagyobb a formád, előbb lesz kész, kisebb formában vastagabb lesz, lehet negyven perc is a sütés.

Miután kihűlt, szedd ki a két tésztát, és hagyd kicsit pihenni. Az egyiket vízszintesen ketté vágod, a másiknak szedj ki a közepéből kb fele vastagságban, hagyj neki két-három centi széles peremet. Olyan lesz mint egy piskótából készült medence.

A tölteléket egy nappal előbb elkészíted, hogy a hűtőben állva elérje a végleges állagát.

Hozzávalók:

Egy hét decis üveg, házi megy befőtt.

20 dkg házi eper lekvár.

harminc dkg, jó minőségű, tea vaj.

egy nagy, vagy két kis csomag jó minőségű, tejszínes pudingpor.

húsz dkg porcukor.

Elkészítés:

A meggy befőtt levét felfőzöd a lekvárral, a vajjal, és a porcukorral, amikor forr, belekevered a pudingport. A puding leírásának megfelelő ideig forralod, és hagyod kihűlni. Amikor másnap előszeded, belekevered a meggyet, és elvileg kész. Ha minden klappol, egy jól formázható masszád lesz, ami elbírja a piskóta súlyát. Ha nem, akkor zselatinnal kicsit sűrítheted, azután pihentesd megint, amíg sűrűbb lesz. Sajnos, ez ilyen kísérletezgetős dolog, de a tökéletességhez türelem kell.

Összeállítás:

A fél tésztalapot tedd a tálcára, és kb egy centis krém réteget teríts rá. Tedd rá a másik fél lapot, majd jó vastagan, a közepén púpozva kend rá a maradék krémet. A szélén legyen olyan vastag, amilyen az alsó réteg volt. Ezután a kifaragott közepű tésztát tedd rá, faragással lefelé, hogy a krém púp terüljön el benne. A tetejére, én marcipánt tettem, sima, boltban kapható tömör marcipánt, kinyújtottam sodrófával, lisztes deszkán, kb fél mm-re.

Jó étvágyat!!!

 

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates